Povratak

Pravila o korištenju kolačića

Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica

Posjetom na ajvar-squeeze.hr tražit ćemo vas privolu kako bismo koristili kolačiće koji nisu nužni za rad stanice.

Kolačiće smo podijelili na:

a) Strogo nužni kolačići – Uvijek aktivno
Ovi su kolačići potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti. Obično se postavljaju samo kao odgovor na vaše radnje koje predstavljaju zahtjev za usluge, kao što su postavljanje vaših postavki privatnosti, prijava ili ispunjavanje obrazaca. Možete postaviti svoj preglednik da blokira ili upozorava na ove kolačiće, ali neki dijelovi web stranice tada neće raditi.

b) Funkcionalni kolačići
Ovi kolačići omogućuju web mjestu pružanje poboljšane funkcionalnosti i personalizacije. Možemo ih postaviti mi ili pružatelji usluga treće strane čije smo usluge dodali na naše stranice. Ako ne dopustite ove kolačiće, neke ili sve ove usluge možda neće ispravno funkcionirati

c) Analitički
Ovi kolačići omogućuju nam brojanje posjeta i izvora prometa kako bismo mogli mjeriti i poboljšati performanse naše web stranice. Oni nam pomažu saznati koje su stranice najpopularnije i najmanje popularne te vidjeti kako se posjetitelji kreću po web mjestu. Svi podaci koje ovi kolačići prikupljaju skupni su i stoga anonimni. Ako ne dopustite ove kolačiće, nećemo znati kada ste posjetili naše web stranice, te nećemo moći pratiti njihovu učinkovitost.

Prije davanja privole obavijestiti ćemo vas o svrhama kolačića koji pripadaju pojedinoj kategoriji, a o nazivima i trajanju možete pročitati i u poglavlju III. ovih Pravila.

Voditelj obrade podataka koji se prikupljaju na ajvar-squeeze.hr je:

Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
HR – 48000 Koprivnica
tel.  048/653-077
fax. 048/653-088
mob. 099/6651-783

Službeniku za zaštitu podataka možete se javiti putem e-mail adrese: dpo@podravka.hr

Detaljnije o načinu korištenja kolačića pročitajte u nastavku.

Na koji se način koristimo kolačićima?

ajvar-squeeze.hr upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

1)privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo ih za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg iskustva. Na primjer, spremanje vaših osobnih preferenci u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preference. Također, ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi pohranjujemo vaše odabire za odustajanje u kolačić na vašem uređaju;

2)kolačiće za provjeru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tijekom trajanja pregleda stranice- koristimo ih da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete spremiti i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-mjesto;

3)korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;

4)kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vrijeme trajanja pregleda stranice;

5)kolačiće omogućavanja učitavanja, tijekom trajanja pregleda stranice –  koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke;

6)trajne kolačiće za prilagodbu korisničkog sučelja za vrijeme trajanja pregleda stranice (ili malo duže)- kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mjestu;

7)kolačiće trećih strana za dijeljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže- neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih medija, uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju dijeljenje sadržaja preko te mreže.To se događa na web stranicama koje vam omogućavaju prijavu i registraciju preko računa društvenih mreža te ukoliko dijelite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“ gumba). Konkretni utjecaj na vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvene mreže te ovisi o postavkama privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete saznati na njihovim web stranicama.

Uz navedene kolačiće koristimo i:

1. kolačiće dodataka društvenih mreža namijenjene praćenju;

2. kolačiće za razvoj te poboljšanje proizvoda i uluga (promidžbeni kolačići trećih strana) – upotrebljavamo kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesa tako da vam možemo prikazati oglase koji bi vas mogli najviše zanimati. Primanje oglasa utemeljenih na interesima koje vam šaljemo možete i otkazati, kao što je opisano u našim Pravilima privatnosti. Također, upotrebljavamo kolačiće da bi zabilježili, primjerice, koliko je posjetitelja kliknulo na oglas i koje ste oglase vidjeli tako da vam se više puta ne prikazuju isti.

3. funkcionalne kolačiće (analitičke (statističke)kolačiće) – koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, na primjer: možemo ih koristiti za brojanje jedinstvenih posjetitelja na nekom web-mjestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mjesta i proizvoda ili da bi saznali kakve su performanse naših proizvoda da bi ih mogli poboljšati (na primjer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodjeli opterećenja).To omogućuje da naša web-mjesta mogu funkcionirati.

Podravka  ne može u potpunosti utjecati na obradu osobnih podataka koju provode treće strane

Podravka kolačiće ne koristi za drugu svrhu osim one opisane u našim Pravilima privatnosti te ovim Pravilima.

Uz sve, važno je napomenuti da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli i videozapise koje ste posjetili.

Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja. 

Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neke značajke ove web stranice možda neće funkcionirati. 

Naziv, trajanje i svrha kolačića

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku

Koristimo li i druge kolačiće?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli i opisali. Na primjer:

-tvrtke koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta,

-tvrtke koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vijesti ili oglasi na našim web-mjestima postavljaju vlastite kolačiće. Spomenute tvrtke podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim Pravilnicima o zaštiti podataka što tim tvrtkama može omogućiti prikupljanje i kombiniranje informacija o vašim aktivnostima s više web-mjesta, aplikacija ili mrežnih servisa,

Detalji o njima bit će vam omogućeni u trenutku kada se isti pojave te ćemo u tom trenutku od vas tražiti privolu,ukoliko istu niste prije dali, kako bismo pohranili i te kolačiće.

Popis pružatelja usluga koji mogu postaviti kolačiće na našu web stranicu nalazi se u Prilogu.

Koje kolačiće koristi Google LLc i s njim povezana društva?

Podravka koristi i određene Google usluge na osnovi kojih, putem kolačića i Google LLC prikuplja određene osobne podatke (dalje u tekstu: Google). 

Kada govorimo o Google uslugama pod spomenutim pojmom smatraju se:

– Google-ove aplikacije,  web-lokacije i uređaji kao što su Pretraživanje, YouTube i Google Home 
– platforme kao što su preglednik Chrome i operativni sustav Android
– proizvode koji su integrirani u aplikacije i web-lokacije trećih strana kao što su Ads, Analytics i ugrađene Google karte.

Korištenje kolačića za “Analytics”

Google Analytics je alat za analizu koji pomaže vlasnicima web stranica kako bi saznali kako njihovi posjetitelji koriste opcije svojih stranica i aplikacija. Može koristiti skup kolačića za prikupljanje informacija i izvješćivanje o statistici korištenja stranice bez otkrivanja identiteta pojedinačnih korisnika Googleu.  Glavni kolačić Google Analytics-a je “_ga”.  Uz izvješćivanje o statistici korištenja web-mjesta, Google Analytics se može koristiti, zajedno s nekim od gore opisanih reklamnih kolačića, za prikazivanje relevantnijih oglasa na Googleovim proizvodima (kao što je Google pretraživanje) i na webu te za mjerenje interakcija s oglasima prikazujemo.

Saznajte više na https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage?hl=hr.

Izvezite i izbrišite podatke prikupljene putem kolačića pomoću Googleovih usluga

U bilo kojem trenutku možete izvesti kopiju svojih podataka ili je izbrisati sa svog Google računa.

Po želji, možete izvesti kopiju sadržaja sa svog Google računa za sigurnosnu kopiju ili korištenje na usluzi izvan Googlea.

Da biste izbrisali svoje podatke, možete:
• Izbrisati sadržaj s određenih Googleovih usluga.
• Potražite i zatim izbrišite određene stavke sa svog računa putem stranice Moja aktivnost.
• Izbrišite određene Googleove proizvode, uključujući podatke povezane s njima.
• Izbrišite cijeli svoj Google račun.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć oko vašeg Google računa, obratite se vašem administratoru.
Podravka ne može utjecati na to kako koristite i postavljate vaš Google račun i web preglednik.
Ako imate dodatnih pitanja ili nejasnoća, možete se obratiti Googleu i njihovom uredu za zaštitu privatnosti, a možete se obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj.

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolirati u svakom trenutku što znači da možete svakim posjetom na ajvar-squeeze.hr odabrati drugu kategoriju kolačića ili ih pak možete izbrisati. Svakako vam napominjemo kako nužne kolačiće ne možete kontrolirati s obzirom da bez njih web mjesto ne može funakcionirati, osobito ne na razini koju svi naši korisnici (ispitanici) očekuju.
Kao voditelj obrade stranice ajvar-squeeze.hr navedeno smo vam omogućili putem skočnog prozora.

U svakom trenutku svoje odabire možete promijeniti i putem postavki preglednika kojeg koristite

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Dodatne informacija oko isključivanja kolačića

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
Više se možete informirati na sljedećim web adresama:
www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sljedeće web stranice
• European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
• Internet Advertising Bureau (US)
•Internet Advertising Bureau (EU)
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
Više se možete informirati na sljedećim web adresama:
www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Uz navedeno od velike pomoći mogu vam biti i sljedeće web stranice
European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
Internet Advertising Bureau (US)
Internet Advertising Bureau (EU)
Google Chrome
Internet Explorer
Mozilla Firefox
Safari (Desktop)
Safari (Mobile)
Android Browser
Opera
Opera Mobile

Ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića

Svakim posjetom naše web stranice možete se odlučiti na ponovno/reguliranje i kontroliranje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmijeniti.
Podravka zadržava pravo izmjena ovih Pravila u svakom trenutku.
Podravka će u slučaju promjena kolačića koji su navedeni u ovim Pravilima, uvođenja novih, izmijeniti ova Pravila i tražiti, ukoliko je potrebno, novu privolu od ispitanika, sve navedeno najduže u roku od 7 dana od nastupa okolnosti koje su dovele do promjena ovih Pravila.
Našeg službenika za zaštitu podataka možete dobiti na dpo@podravka.hr